7 waardevolle lessen die ik leerde als Virtual Assistant

 

Ik hou van mijn werk als Virtual Assistant: ik krijg zoveel energie als een klant mij laat weten dat ze blij is met mijn werk of dat ze een week offline durft te gaan enkel en alleen omdat ik er ben op dingen op te volgen. Altijd al heb ik een verschil in het leven van anderen willen maken en dat doe ik nu in mijn werk. Zo kan ik laten zien dat je van werk net energie kunt krijgen. 

Uiteraard verloopt niet alles van een leien dakje. Wat ik zo tof vind aan eigen baas zijn, is dat ik mijn bedrijf kan runnen zoals ik het wil. Daarvoor laat ik me zeker inspireren door de ervaring van andere ondernemers, maar ik doe alleen datgene wat echt bij me past. Omdat ik vaak van andere VA's vragen krijg over hoe ik dingen aanpak en door tijdgebrek niet iedereen 1 op 1 kan spreken, ben ik een Facebook community gestart waar ik mijn eigen ervaringen deel en waar ik ook een platform geef aan andere VA's zodat we allemaal van elkaar kunnen leren en zo op de beste manier kunnen samenwerken met onze klanten.

In mijn eerste Facebook live deelde ik 7 lessen die ik geleerd heb als Virtual Assistant en die voor mij erg belangrijk zijn in het ondernemerschap. Welke lessen ik dan deelde? 

1. Done is better than perfect ofte goed is genoeg.

Dit is een van mijn top motto's sinds ik voor mezelf werk. Daar waar ik vroeger vond dat perfectionisme een kwaliteit was, zie ik nu hoe het ervoor kan zorgen dat je nooit concrete stappen zet, dat je je niet laat zien aan de buitenwereld, dat je blijft hangen in een ongelukkige situatie. Want het kan altijd beter. Maar oh, wat geeft het een energie als je fijne reacties krijgt van de buitenwereld. En die krijg je alleen als je iets doet. Als ik eraan toegegeven had, dan had ik nog steeds geen website online, was ik niet zichtbaar op sociale media en was ik deze blog niet aan het schrijven.

2. Waarom ik niet meer werk met strippenkaarten en abonnementen.

De meeste Virtual Assistants werken met een strippenkaarten en abonnementen. Bij een strippenkaart koop je een aantal uren in en doordat je meerdere uren tegelijk koopt, krijg je een korting op het losse uurtarief. De uren van een strippenkaart kun je inzetten op een moment dat het jou uitkomt. Bij een abonnement krijg je nog meer korting op het uurtarief en betaal je aan het begin van de maand de uren van het abonnement. De VA garandeert dat zij die uren voor je vrij houdt. Ik heb er ook mee gewerkt. En als startend VA is het zeker interessant om met deze formules te werken. Maar na een tijdje werd ik er zo onrustig van. Bij de strippenkaart was het niet altijd duidelijk wanneer het werk zou komen. Bij het abonnement had de ondernemer soms niet genoeg werk voor de uren en dan ging ik voor andere klanten werken. Maar op het einde van de maand wilde die klant met het abonnement dan toch nog iets gedaan hebben en ondanks al mijn werk voor andere klanten vond ik niet dat ik het kon maken om nee te zeggen, want ik had haar beloofd om het aantal uren van het abonnement vrij te houden voor haar. Dat doe ik dus niet meer. Als VA werk ik het liefst met 1 uurtarief en achteraf declareren. Als ik dan eens een maand minder kan werken, hoef ik me niet druk te maken om de openstaande uren van een abonnement.

3. Doe de dingen die bij je passen. Laat je hoofd niet gek maken door anderen.

Als Virtual Assistant ben je hoogstwaarschijnlijk heel veel online te vinden. Heel normaal, want ons werkveld is online. De kans is dan wel heel groot dat je heel veel andere ondernemers ziet voorbijkomen die allemaal iets roepen over hoe je je marketing dient aan te pakken, hoe je af kunt komen van het uurtje factuurtje verdienmodel, hoe je om dient te gaan met klanten, etc. Laat je hoofd niet gek maken. Het is helemaal ok om het op jouw manier te doen. Dat is toch ook de reden dat je voor jezelf begonnen bent? Hou vast aan wat voor jou belangrijk is. Kies uit het aanbod datgene wat bij jou resoneert. En is dat er niet, denk dan niet dat je gek bent of dat je niet geschikt bent om te ondernemen. Creëer het desnoods zelf.

De andere 4 lessen kun je zien in de video.

 

Wil je ook je ervaringen delen met andere Virtual Assistants? Wil je leren van hoe andere het doen? Ik nodig je van harte uit om lid te worden van VA & Co.

 
Saskia Vandenbroeck