De les van Yvonne: wacht niet tot alles perfect is

 

In de week van 17 september 2018 organiseerde ik in mijn VA & Co community een VA Inspiratieweek: gedurende 5 dagen interviewde ik elke dag een andere VA, want ik weet uit ervaring hoe waardevol de verhalen van collega’s of van vakgenoten die net wat verder staan kunnen zijn. De gesprekken zijn nu ook hier te bekijken.

Een van mijn gasten tijdens de eerste VA Inspiratieweek was Yvonne Renckens. Zij is vlak voor mij als VA beginnen werken en viel me in een VA Facebookgroep al snel op omdat ze de vragen die ze stelde altijd vergezeld liet gaan van mooie visuals. Ik weet zelf hoeveel tijd daar in kan kruipen. 
We hebben elkaar voor het eerst - telefonisch - gesproken over Active Campaign. Yvonne wilde mij inschakelen om haar wegwijs te maken in dat e-mailmarketing programma. Maar ik wist zeker dat ze dat wel zelf makkelijk onder de knie kon krijgen. Ik heb haar wat tips gegeven en nadien vond ik het tof om mails te krijgen waarvan ik kon zien dat ze met Active Campaign verstuurd waren. 
Die mails gingen over het Powervrouwen Netwerk dat Yvonne gestart was. Het idee was dat zoveel events voor ondernemers in de Randstad plaatsvinden, maar in de rest van het land gebeurt er ook genoeg. Dus via ontbijten, brunches en lunches op verschillende plekken in voornamelijk het oosten van het land bracht ze andere onderneemsters bij elkaar. Voor mij waren dit hele fijne netwerkmomenten omwille van de kleinschaligheid. Jammer genoeg maar niet echt tot mijn verbazing heeft Yvonne de events moeten stopzetten omdat ze niet rendabel waren. 

Ik bewonder Yvonnes ondernemingszin, hoe ze verschillende projecten oppakt en ook weer stopzet als ze toch niet zo’n goed idee blijken. En dit alles deelt ze met haar volgers. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste. Ze laat het niet mooier uitschijnen dan het is. Ondernemen gaat met ups en downs.

Yvonne deelde haar inspirerende verhaal. Ze is uitgevallen bij haar werk met hele erge hoofdpijn. De diagnose luidde chronische spierspanningshoofdpijn. Door gedoe met haar werkgever kon ze niet in de ziektewet terecht, gelukkig kreeg ze wel ww. Maar ze wilde zich er ook niet zomaar bij neerleggen dat ze niet meer zou kunnen werken. Werken als VA bood een oplossing om het werk rondom haar gezondheid te organiseren.

Yvonne is van actie, niet te veel nadenken maar gewoon doen. Zo is ze begonnen met crowdfundings, om dan netwerk events in het Oosten van het land te organiseren onder de naam van Powervrouwen Netwerk, om deze ook weer stop te zetten en dan door te gaan met een team rondom haar.

En dat is een mooie tip om hier mee te geven: ga niet zitten wachten tot je alles perfect voorbereid hebt en je alles weet, want dan kom je nooit in actie. Het is door te doen dat dingen in werking gezet worden. En ja, dingen kunnen wel eens fout gaan, maar daar leer je zoveel van en dat is allemaal ervaring die je meeneemt in toekomstige samenwerkingen.