Belgie, Nederland, 1 november en Carnaval...

 
 

1 november; is in Nederland een gewone dag: kinderen hebben school, mensen gaan naar hun werk. Zelf heb ik me een dagje in Coffeelovers in Heerlen gezet om gefocust aan Office Confetti te kunnen werken die dag.

Maar in België is het vandaag een feestdag: Allerheiligen.

Een dag waarop de doden herdacht worden. Een dag waarop veel mensen hun geliefde overledenen bezoeken op het kerkhof. Bijkomend weetje: in België is het altijd herfstvakantie in de week waarin 1 november valt. Geen gedoe met het opzoeken wanneer het dit jaar ook alweer herfstvakantie is - zoals in Nederland 😉.

En als we het dan toch over feestdagen hebben:

Opgelet > Voor de Nederlanders die zaterdag 11/11 een dagje shoppen in België op het programma hebben staan. Dit is ook een feestdag, Wapenstilstand: het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt dan herdacht. Er zullen maar weinig winkels open zijn die dag.

Heb jij als Belg bedacht dat een dagje shoppen in Maastricht dan wel leuk is, want op 11/11 zijn de winkels in Nederland gewoon open? De winkels zijn inderdaad open, maar hou er wel rekening mee dat op 11/11 (de elfde van de elfde) het carnavalsseizoen geopend wordt. Hier in Heerlen wordt op 10/11 zelfs Oud op Nieuw (Aod òp Nuj) gevierd. Dat betekent dat je in Maastricht heel wat feestvierende én verkleedde mensen zult tegenkomen. Niet iedereen houdt ervan. 

Heel eerlijk: ik heb er ook aan moeten wennen. Zelf heb ik weinig met al zo op voorhand beginnen met Carnaval vieren. Dat hou ik voor het Carnavalsweekend zelf. 😊