Ondernemen, persoonlijke ontwikkeling en zone of genius

 
 

Als je voor jezelf begint, word je hoe dan ook met jezelf geconfronteerd.

Je kunt die confrontatie voor lief nemen met als risico dat je ter plaatse blijft trappelen of totaal gefrustreerd raakt. Je kunt het ook zien als een uitnodiging om jezelf beter te leren kennen en te snappen waarom je bepaalde dingen op die en die manier doet, of wat voor jou belangrijk is, waar je energie van krijgt of waar je net geen energie van krijgt.

Grote kans dat je in het kader van dit laatste al eens van de term ‘Zone of Genius’ hebt gehoord: het is datgene wat jij doet zonder erbij na te denken, het gaat je heel makkelijk af en je gaat er zelfs van uit dat dit voor iedereen zo is. Maar je voelt ‘m al komen: dit is niet voor iedereen zo. 

Jij bent echt uniek in jouw zone of genius.

Idealiter werkt iedereen in zijn of haar zone of genius. Is dat mogelijk? 100% waarschijnlijk niet? Meer dan de helft van je tijd wel. Moet je wel weten wat je zone of genius is.

Toen ik voor het eerst van die term hoorde, was ik heel benieuwd wat dit voor mij was. Ik ging dan concrete tools benoemen, typische ondersteuning kenmerken opsommen - schrijven zou ik bijvoorbeeld gratis doen (maar is dat wel echt zo?), dingen met e-mailmarketing interesseren me mateloos. Totdat ik bij een Mastermind een sessie had waarbij we van iedereen op die zone of genius zouden inzoomen. Yes! Nu zou ik te horen krijgen waar ik volop kon inzetten, hoe ik mijn bedrijf schaalbaar zou kunnen maken. Bring it on, dacht ik op voorhand. 💪🏻

Wat mijn zone of genius bleek te zijn?…

Mensen voelen zich gezien door mij. Ik zie mensen.

Euh?! 🙄😬 Ja… dat klopt wel, maar hoe zet ik dat om naar een concreet aanbod?! 

Wie zit hier op te wachten?!?

Mijn zone of genius is eigenlijk op heel veel vlakken in te zetten. Daar heb ik me uiteindelijk bij neergelegd. Een concreet ander aanbod bracht het me ook niet.

Pfff…

Maar het bracht me toch wel wat! Wat dan?

Doordat er woorden werden gegeven aan mijn zone of genius, ben ik mij ervan bewust dat dit toch wel speciaal is en zie ik scherper wanneer en hoe ik dit doe. En dit helpt me nu ook om mijn positionering scherper te krijgen. 😊

Ook als de teller niet loopt, zie ik toch mogelijkheden voor een klant, leg ik verbanden. Ik leef mee met mijn klanten, ook met wat er op privé vlak speelt. Voor mij gaat dit vanzelf. Ik denk er niet over na. En ik weet ondertussen dat dit niet vanzelfsprekend is.

Verbinding met mijn klanten is heel belangrijk voor mij. Dit vormt eigenlijk altijd de kracht van een samenwerking.

p.s. en terwijl ik dit schrijf, is er ook een stemmetje dat zegt: ja, maar, Saskia, wat zeg jij nu over dat mensen zich gezien voelen door jou? Er zijn ook heel wat mensen die wat aandacht van jou verdienen maar jij geeft die niet. Hoezo dan zone of genius? - zucht - 😉

Foto gemaakt door Aimee Giles