Perfectionisme is niet per se een positieve eigenschap

goed is goed genoeg.jpeg

Als ik in een sollicitatiegesprek moest vertellen wat mijn 3 beste eigenschappen waren, noemde ik altijd mijn perfectionisme. Want dat betekende dat ik zorgde dat ik alles juist deed, dat zaken tot in de puntjes geregeld werden, mét de punten op de i.

Wie wilde nu niet zo’n medewerker?

Totdat ik voor mezelf begon.

Toen leerde ik dat perfectionisme niet per se een positieve eigenschap is.

Want perfectionisme zorgt ervoor dat je die website nooit online zet, want het is nooit goed genoeg.

Ben je aan het googlen? Door perfectionisme ga je door met zoeken tot misschien wel pagina 5 of 8 of 10 van de zoekresultaten. Want het zou zomaar kunnen dat hét ultieme, perfecte antwoord nog moet komen.

Wat een tijd kruipt daarin!

Perfectionisme zorgt ervoor dat je je niet laat zien, want je hebt nog geen professionele foto’s. En voordat je daarmee begint, moet je echt wel een logo en huisstijl hebben. Het moet professioneel zijn. Pas dan vind je het perfect.

Dus blijf je onzichtbaar.

Wat nu als ik je vertel dat perfectionisme een vorm van faalangst is?

Brené Brown legt dit heel mooi uit in haar boeken ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’.

Als perfectionist vind je nooit iets perfect, want je denkt dat het altijd beter kan. Dus ga je niet tot actie over en verandert er niets.

Toen ik mij hiervan bewust werd, heb ik het perfectionisme losgelaten. Het was belangrijker dat potentiële klanten wisten dat ik er was, dan dat ik een huisstijl had die er professioneel uitzag maar misschien niet bij mij paste. Liever eerst met eigen foto’s werken, met klanten werken en zo leren wat ik wilde uitstralen, om dan met het geld dat ik verdiend had dankzij die klanten te investeren in een huisstijl die echt bij me paste.

Als ik aan het googlen ben en op pagina 1 een antwoord vind waarvan ik denk: ‘ja, dat is interessant’ en dan de neiging voel om toch nog door te klikken naar de volgende pagina, dan zeg ik tegen mezelf dat goed goed genoeg is.

Wat een tijd bespaar ik hiermee!

Goed is goed genoeg zorgt ervoor dat ik in actie kom. En daardoor leer ik wat ik tof vind. Kom ik met hele fijne mensen in contact. En heb ik het gevoel dat ik dingen verwezenlijk.

Hoe ga jij om met perfectionisme?