Terugblikken: mooie oefening

 
terugblikken.jpeg
 

Ik nam vandaag deel aan een eindejaarsworkshop waarbij we stilstonden bij 2020 en vooruitblikten naar 2021. Ik meldde me aan omdat ik weet hoe krachtig het is om dit te doen maar dat ik daar zelf niet snel ruimte voor zou maken in de volle dagen die ik nu heb.

Ik ben nog enthousiaster dan ik verwacht had. Ik had zulke mooie inzichten, ik genoot van de zon op mijn gezicht, van het stilstaan bij verlangens en bij wat ik al bereikt heb.

1 van de vragen was “wat was je mooiste moment uit 2020”. Meteen gingen mijn gedachten naar werkgerelateerde zaken.

Voor het beantwoorden van deze vraag werden echter we gevraagd om terug te kijken naar de foto’s op onze telefoon.

Zo bijzonder welk moment dan naar voren kwam: de avond dat wij als gezin bij elkaar zaten rond het houtvuur en marshmallows roosterden. Deze foto van mijn 2 blije jongens dicht bij elkaar maakt mij erg gelukkig. Ondanks hun ruzies hebben ze het fijn met elkaar.

Dat moment vat voor mij ook goed samen wat 2020 vooral gebracht heeft: ik heb de kracht van ons gezin mogen ervaren en hoe goed we het samen hebben. Als het erop aankomt, hebben we niemand anders nodig behalve ons vieren. Zo mooi.

Dit inzicht emotioneerde mij. Want ik voel me vaak schuldig naar mijn gezin. Dat ik zo ambitieus ben en dat ik veel aan het werk ben. Als er naar belangrijke momenten gevraagd wordt, denk ik altijd spontaan aan werkgerelateerde dingen en dan vraag ik me af of ik mijn gezin wel graag zie.

Na deze oefening weet ik dat dat wel degelijk zo is. Zowat alle momenten die ik opschreef nav het scrollen door mijn foto’s hebben met mijn gezin te maken. Wat voelt dat fijn!!

Als jij door je foto’s scrolt, welk moment komt dan naar boven als het mooiste moment van 2020?